woensdag 29 april 2015

Ieper



Ieper, stadswandeling

Start : Staion van Ieper
Afstand : 3,5 km
Bewegwijzering : zie Planneke
GPS : Rene Colaertplein Ieper,

GPX-File

DE ROUTE :

Ieper is in twee opzichten prachtig: het unieke marktplein en de Vesten.

De Sint-Maartenskathedraal, de Lakenhallen en alle andere gebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog allemaal vernield. Ze werden heropgebouwd met respect voor de historische waarde ervan.

Het "In Flanders Fields Museum" zorgt ervoor dat deze periode nooit vergeten zal worden.
Bijna 100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van één van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het In Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen

De Vesten is een prachtig bewaard gebleven verdedigingsgordel rond Ieper. Zowat de helft van de wandelroute loopt bovenop de Vesten.
De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Ze hebben echter een bewogen geschiedenis achter de rug.
Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de Ieperlee. Grachten en aarden wallen beschermden de burgers van de welvarende stad. De stadsversterkingen bereikten een eerste hoogtepunt rond 1390 met hoge muren en stevige hoektorens. Over de eeuwen heen werden de versterkingen aangepast om de steeds krachtigere wapens aan te kunnen.
In de vestingmuren zijn er op verschillende plaatsen overwelfde ruimtes die doorheen de geschiedenis voor verschillende doeleinden werden gebruikt. Het nieuwe onthaalcentrum De Kazematten achter de Sint-Jacobskerk is elke dag (behalve maandag) toegankelijk. Daar kun je de vestinggeschiedenis ontdekken aan de hand van een presentatie van tien eeuwen Ieperse vestingen.

Er zijn nog heel wat overblijfselen van deze 17de-eeuwse verdedigingswal.

MENENPOORT
Het bekende Britse oorlogsmonument uit WOI is in klassieke stijl gebouwd naar de ontwerpen van Sir Reginald Blomfield. Deze poort draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten.
Elke avond wordt om 20u de Last Post (avondsonnerie) geblazen. www.lastpost.be

Een Indiaas monument kwam er op initiatief van de Indiase regering. De Brits-Indische troepen kwamen voor het eerst in actie op 25 oktober 1914 ten zuiden van Ieper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten