donderdag 28 mei 2015

AltweertheideAltweertheide
Bolle Jan route

Start : Altweerterheide kerk
Afstand: 8 km
Bewegwijzering : zie plaatje
GPS : Kerk, Bocholterweg 112 6006TN Altweerterheide.
Start Coördinaat: N 51.220326 - E 5.679690

DE ROUTE :


--De wandeling is 8 km en gaat van uit altweertheide langs gemengt bos richting Weert. Bij Weert gaat men weer terug achter de ijzerenman door de gemeentebossen richting Altweertheide.

--Altweerterheide is te danken aan de Weerter graanhandelaar Jan Henderiks, bijgenaamd Bolle Jan. Deze Bolle Jan kocht 80 hectare bos en heide en stichtte het ontginningsbedrijf "Karelke" genoemd naar Karelke Schaeken, die zijn lapje grond en boerderij aan Bolle Jan had verkocht. Zijn boerderijtje kreeg de naam "Klein Karelke", de grote ontginningsboerderij werd "Groot Karelke" genoemd. Het eerste gaat de tocht door een stukje van de Tungelerwallen, een gevarieerd dennenbos. Via de Tungelroyse Beek en de Raam gaat de tocht naar Wijfelterbroek en het Smeetshof. Beide gebieden zijn restanten van een groot moerasgebied. Het moerasgebied wordt tegenwoordig omringd door vochtige weilanden, de tocht gaat langs het moerasgebied en door de weilanden

--De IJzeren Man is de naam van een natuur- en recreatiegebied dat zich bevindt ten zuidwesten van Weert.

Het gebied, dat ongeveer 100 ha groot is, is vernoemd naar de plas die in het gebied gelegen is. Deze werd gegraven van 1910-1913 voor de zandwinning ten behoeve van de aanleg van de Spoorlijn Eindhoven - Weert. Dat afgraven gebeurde met een grote, ijzeren baggermachine. Die werd in de volksmond ijzeren man genoemd.

Behalve recreatieve voorzieningen, zoals een zwembad, een speeltuin en een kinderboerderij, is er ook een natuurinformatiecentrum en een insectentuin. Het grootste deel van het gebied bestaat uit een afwisselend natuurgebied met droge bossen, heide, stuifzanden, natuurlijke vennen (Zwanenven, Geurtsven, Eendenven), en waterpartijen.


De IJzeren Man maakt deel uit van het Grenspark Kempen-Broek. Naast een aantal korte wandelingen door het gebied kan men hier ook een lange rondwandeling beginnen die de natuurgebieden van dit grenspark met elkaar verbindt.


 1 opmerking:

  1. Heel fijn deze website we missen alleen wat meer wandelroutes in Brabant!

    BeantwoordenVerwijderen