maandag 16 februari 2015

haaren


Haaren
Nederland - Provincie: Noord-Brabant

Start : Haaren Hotel Guldenberg
Afstand 9 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS : Guldenberg 12 5268 KR HELVOIRT

DE ROUTE :

13-60-10-08-09-17-15-16-06-04-14-12-60-13

De Loonse en Drunense Duinen bij Helvoirt
Noord-Brabant Haaren 9 km.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bestaat uit de Loonse en Drunense Duinen, De Brand en wat andere kleinere gebieden. Het is een gevarieerd natuurgebied van ruim 3.500 hectare groot. De levende stuifzanden in de Loonse en Drunense Duinen zijn nergens in Europa op zo'n grote schaal te vinden, maar het is ook een bebost gebied met veel naaldbomen. Een mooi contrast vormen de vochtige beken en moerassen ten zuiden van de duinen. In de omgeving liggen landgoederen met karakteristieke boerderijen. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit één van de mooiste natuurgebieden is waar je in Brabant doorheen kunt wandelen.

De gelukkige wandelaar spot er een scala aan flora en fauna. Amfibieën zoals boom- en heikikkers of de kamsalamander scharrelen rond in het nattere gedeelte. De dassen die in dit gebied zijn uitgezet groeien in aantal en vormen een gezonde populatie, maar ook andere jagers zoals de nachtzwaluw, of strandzandloopkevers leven tussen planten als zandzegge, rood betermos, buntgras of heidespurrie.


Wanneer je een paar uur hebt gewandeld, is het prettig om bij terugkomst bij Hotel Guldenberg1 een overnachting te boeken. Hier wordt authentieke Brabantse gastvrijheid gekoppeld aan moderne voorzieningen. In de nabijheid van de steden Tilburg en Den Bosch, en natuurlijk de Efteling, is er ook de volgende dag vast een leuke programma te bedenken.

1 opmerking:

  1. Leuk artikel! Ik ben gek op wandelen in de natuur en doe dit dan ook vaak. Ik kom zelf uit de buurt van Amsterdam, dus regelmatig plan ik een tripje naar het strand. Ik heb ook laatst een hotelovernachting geboekt in Breda, de ene dag lekker winkelen en de andere dag inderdaad heeeerlijk wandelen in de Loonse en Drunense duinen. Het was ons erg goed bevallen!

    BeantwoordenVerwijderen