vrijdag 16 november 2018

Scherpenheuvel



Scherpenheuvel - Zichem – 
Pelgrimswandeling

Start : Scherpenheuvel
Afstand : 9 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Albertusplein, 3270, Scherpenheuvel-Zichem
Spordel - achter de Mariahal

DE ROUTE :

244-148-140-136-375-135-134-208-138-383-376-406-137-244


Een knooppuntenroute in het noorden van de provincie Vlaams-Brabant vertrekkend van het bedevaartsoord Scherpenheuvel (knooppunt 244) naar Zichem, geboortedorp van schrijver Ernest Claes (1885-1968), en terug.

Deze Pelgrimstocht is een rondwandeling.
Vertrekpunt is knooppunt 244 achter de klokkentoren van de basiliek.
De route gaat onder de Barokgang door naar het Isabellaplein beneden. Vandaar gaat het verder rechtdoor naar de Rozenkranslaan en knooppunt 148.
Het Onthaalcentrum De Pelgrim (voormalig Ursulinenklooster) ligt links van deze laan aan het Isabellaplein 15b.

Scherpenheuvel is vooral als bedevaartsoord bekend. De barokke Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel is al sinds de zestiende eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen.
Er wordt een klein houten beeldje vereerd van de Maagd Maria, dat wonderdadig zou zijn.
Algemeen wordt aangenomen dat de oudste vermelding van de bedevaartplaats uit 1304 dateert. De Zichemse kapelaan Lodewijk van Velthem schrijft in dat jaar in zijn Spieghel Historiael over een wonderbaarlijke, in kruisvorm gegroeide, eik tussen Zichem en Diest die talrijke bedevaarders aantrok. Het is echter niet precies bekend vanaf wanneer een mariabeeld aan de eik gehangen werd en vereerd in Scherpenheuvel. Dit moet evenwel zeker voor 1514 geweest zijn, want in dat jaar speelt er zich een merkwaardige legende af. Een herder uit Zichem wou het mariabeeld dat op de grond lag, oprapen en mee naar huis nemen. Toen hij het in handen had, bleef hij als versteend staan en kon geen voet meer verzetten. Omdat de herder zo lang wegbleef ging zijn baas hem zoeken. Wanneer hij de ongelukkige herder vond met het beeldje in zijn handen, hing de baas dit terug in de eik. Vanaf dat moment kon de herder terug bewegen.
Met de troebelen ten tijde van de Reformatie verdween rond 1580 op een onbekende manier dit beeldje.
Inwoners van Zichem merkten dat de bedevaarders bleven komen, ondanks het feit dat er geen beeld kon vereerd worden. Daarom hing men in 1587 een nieuw beeldje aan de eik, het huidige beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Vanaf het einde van de 16de, begin 17de eeuw zijn we vrij goed geïnformeerd over de evolutie van het bedevaartsoord. Het is in deze periode dat Scherpenheuvel uitgebouwd wordt tot een prestigieus en tot over de landsgrenzen gekend heiligdom. Bron: www.scherpenheuvel.be

Het Elzenklooster waarvan het grootste gedeelte in 1991 werd gesloopt. De noordvleugel en de inrijpoort is door de huidige eigenaar Dr. Bert Hermans gerestaureerd maar het is niet toegankelijk voor het publiek. Voormalig begijnhof uit de 14de eeuw, later klooster. Verbouwd tot tapijtenfabriek. Zandstenen poort uit de 18de eeuw. Deze gebouwen, van de vroeger Kanunnikessen van St-Augustinus, dateren uit de 17de en de 18de eeuw.

De Sint-Eustachiuskerk Zichem is de parochiekerk van Zichem. Op het plein ervoor staat het standbeeld van Ernest Claes met op zijn schouders De Witte het hoofdpersonage uit De Witte van Zichem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten