vrijdag 19 oktober 2018

Brasschaat



Brasschaat
GUNFIREPAD

Start : Brasschaat
Afstand : 6 km
Bewegwijzering : Wandelnetwerk: Kempense Heide
GPS : Den Toren, Licht Vliegwezenlaan, 2930 Brasschaat


DE ROUTE :

61 ~ 62 ~ 63 ~ 08 ~ 09 ~ 07 ~ 06 ~ 04 ~ 61

Terrein: 50 % verhard, 50 % onverhard bospad

Precies tweehonderd jaar geleden hielden militairen voor het eerst schietoefeningen op de Brasschaatse heide.
Weinig kaki uniformen meer anno 2018. Toch veel groen, want het negentiende-eeuwse landschap van het ‘Klein Schietveld’ - nu ja, 900 ha - bleef quasi intact: een mix van droge en natte heide, vennen, landduinen en graslanden.
Je start je wandeling bij de verkeerstoren van het historische vliegveld. In het weekend cirkelen er vaak zweefvliegtuigjes boven het terrein. Meer militair erfgoed in het Gunfire Museum: van munitie uit de tijd van Napoleon tot de drone. Je stapt ook langs de Antitankgracht. Ooit aangelegd om de Duitse opmars richting Antwerpen te stoppen, vandaag een vredig groen lint. Je botst er op heel wat bunkers en het Fort van Brasschaat, de nieuwe thuis voor een van de grootste vleermuizenkolonies in Vlaanderen.

--Den Toren
Van schietterrein tot vliegveld en Natura 2000-gebied: dat verhaal ontdek je in Den Toren, de voormalige verkeerstoren van het militaire kamp in Brasschaat. De controlekamer biedt een mooi panorama over de site.

--Perron Noord
Sympathieke horecazaak met sociaal tintje te midden van het groen. Vlak bij het keerpunt van het Spoorfietsentraject, het vliegveld en Den Toren. Drankjes en hapjes voor een zachte prijs.


Afbeeldingsresultaat voor Den Toren, Licht Vliegwezenlaan, 2930 Brasschaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten