maandag 13 november 2017

Tielt-Winge
Tielt-Winge

Start : Tielt
Afstand : 6,5 km (nog uit te breiden)
Bewegwijzering : Knooppunten Hagelandse Heuvels
GPS : Bergstraat 33, 3390, Tielt-Winge, Vlaams-Brabant, België

DE ROUTE :

20-27-208-207-206-204-203-202-24-25-20

Tielt
Boven op de berg pronkt de O.L. Vrouwkerk. Deze kerk waar men in vroegere eeuwen Maria kwam aanroepen tegen “wit treynende zeerichheden” werd in de 19e eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. Eerder in het jaar 2003 werden er tijdens de restauratiewerken allerlei ontdekkingen gedaan in deze kerk.

De kerk van Sint-Martinus is een schilderachtig éénbeukig kerkje, gebouwd in verschillende perioden, en genomineerd voor de Vlaamse monumentenprijs. Het oudste gedeelte is de toren, opgetrokken in ijzerzandsteen uit de streek tijdens de 13e eeuw. In 1716 kwam er een nieuwe toegang en in 1754 werd het met een verdieping in baksteen verhoogd. Het korte schip werd in 1761 gebouwd op een middeleeuws basement van ijzerzandsteen. De gotische kruisbeuk dateert uit het einde van de 16e eeuw, terwijl het koor omstreeks 1600 werd opgetrokken.
In het verlengde van de tuin van Huize Hageland staat de Vlooybergtoren, hier kan je genieten van een prachtig panorama.


Vlooybergtoren: Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge

-De zwevende trap is gemaakt uit roestvrij Cortenstaal, met een kleur die verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed.
-De Vlooybergtoren is ruim 20 m lang en 11 m hoog.
-De uitkijktrap staat op één van de hoogst gelegen locaties, ongeveer 80 m, van het Hageland.
-Bij helder weer kan je vanop de toren in het westen de koeltorens van Electrabel zien in Vilvoorde en de schachten van de Limburgse koolmijnen in het oosten.

-De heuvel westwaarts aan de Vlooiberg, boven het kabouterbos, is al sinds mensenheugenis een interessante locatie voor toeristen en recreanten. Het is een knooppunt voor fietsroutes, mountainbikeroute, wandel- en ruiterroutes. De 'zwevende trap' in cortenstaal prijkt boven het landschap.

Het gekozen materiaal is duurzaam en heeft een natuurlijk uitzicht. Dit past ook in onze streek omdat de kleur verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed, dat het Hageland zo kenmerkt.
De uitkijktrap is door zijn unieke vorm een belangrijke 'landmark' voor het Hageland en versterkt mee de streekidentiteit. Het concept van de in de ruimte hangende trap, in de roestbruine kleur van de Diestiaanheuvels, maakt de toren tot een unicum. Het geheel is één en toch 'confronterend' met het eeuwenoude en vrij ongeschonden landschap.
De Vlooybergtoren is zichtbaar van op de gewestweg Leuven-Diest en geeft een uitzicht over het Hageland en zelfs verder.


Afbeeldingsresultaat voor vlooybergtoren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten