zaterdag 28 oktober 2017

Asse


Asse

Start : Asse op de markt
Afstand : 8 km
Bewegwijzering : Zeshoekig bord met rode opdruk
GPS : Hopmarkt, 1730 Asse

DE ROUTE :

Bewegwijzerde wandeling.
-Passeer langs Boekfos, destijds begroeit met beuken, nu een open stukje groen met bronnen, poelen en vijvers.
-Stap vanaf de Kruisborrekapel over de kappelekesweg, een bedevaartroute -langs diverse kapelletjes.

Van de volgende 8 km loopt zeer weinig over vlakke verharding. Als het autolawaai van de E40 uitsterft, komen we in een stil groen gebied met weinig bewoning in zicht. Bouwconstructies zijn vooral kapellen de volgende kilometers. De weg loopt bijna kaarsrecht en dat ongewoon lang. Eerst even door open veld om dan verder door een dreef te lopen. > Rechts wat verscholen achter bomen ligt op het grondgebied van Sint-Ulriks-Kapelle (gemeente Dilbeek) kasteel Nieuwermolen. Het kasteel is niet toegankelijk en is vrij afgeschermd gelegen. Kasteel Nieuwermolen, dat sinds 1962 bescherming geniet, dateert grotendeels uit de 16de tot 19de eeuw.

--Manke Fiel
'Manke Fiel' of Theofiel Van Vaerenbergh (1889 -1971), was in de tweede helft van de 20ste eeuw een begrip in Asse. Een volksmens pur sang die beroemd werd tot ver buiten Asse omwille van zijn museum. Van beroep was hij eigenlijk ziftenmaker.
Al voor WO II startte Fiel met zijn museum. Over vele jaren heen bouwde hij een betonnen constructie in merkwaardige vormen en voorzien van torentjes en trappen.

--Kruisborre
Het is niet onmogelijk dat aan de bron van de Kruisborre in de Galloromeinse periode al een zekere 'heidense' verering was, gezien de ligging van de site in de omgeving van de oude heerweg van Asse naar Bavay. De legende van het kruis zou dan perfect passen in het kersteningverhaal van vele oude plaatsen die bekend stonden voor heidense verering.Geen opmerkingen:

Een reactie posten