woensdag 8 februari 2017

Geetbets


Geetbets
Aronst Hoeckwandeling

Start : aan de Sint-Pauluskerk
Afstand : 9 km
Bewegwijzering :Knooppunten Getevallei
GPS :Drinkteilstraat, 3450 Geetbets

DE ROUTE :

44 - 4 - 45 - 415 - 414 - 419 - 418 - 417 - 416 - 426 - 427 - 45 - 4 - 40 – 44.

Op de route :
--een mooie wandeling door de Getevallei. Van op de uitkijktoren zie je een prachtig panorama en van uit de kijkhut kan je de vogels op de vijver ernaast bekijken. De Melsterbeek, de Graasbeek en de Gete zorgen voor water in het gebied. Vroeger bestond de vallei uit vochtige weilanden met bomenrijen errond. Heel wat weilanden zijn omgevormd tot fruitplantages of akkers. Af en toe zie je nog sporen van de oorspronkelijke bomenrijen.

--De wandeling draagt de naam van het natuurgebied ‘Aronst Hoek’ die
bestaat uit een breed overstromingsdal langs de samenvloeiing van de Gete en de Melsterbeek. We starten de route aan het voormalig station van Geetbets waar we een infobord terugvinden van deze wandeling.

--Even buiten het centrum komen we langs ‘De Motte’, dit is feite een kunstmatige verdedigingsheuvel opgetrokken uit aarde (een terp). De huidige gemeente Geetbets zou hier ontstaan zijn. De meeste mottes of terpen in Europa vind je trouwens in Friesland!

--Verder op je wandeling kom je voorbij de deelgemeenten Grazen en
Rummen aan de rechteroever van de Gete. Deze rivier vormde trouwens de natuurlijke scheiding tussen het voormalige Hertogdom Brabant op de linkeroever en het graafschap Loon (later het Prinsdom Luik) op rechteroever.

--Voordat we het Warandebos induiken, zien we het kasteel Terlenen.

--Tot de Franse Revolutie maakte de hoeve Terlenen deel uit van de uitgestrekte bezittingen van de cisterciënzerinnenabdij van Oriënte (ca. 1234-1798). De naam schijnt te verwijzen naar een plaatselijk riddergeslacht. Sinds
2005 is dit kasteel beschermd als monument.
Het is zoals vele andere niet te bezoeken. Een leuk weetje is dat de Melsterbeek langs meerdere kastelen en watermolens stroomt.


Afbeeldingsresultaat voor geetbets 1 opmerking: