dinsdag 20 oktober 2015

Zoutleeuw


Zoutleeuw
Bethaniawandeling

Start : Grote Markt Zoutleeuw
Afstand : 8 km
Bewegwijzering : Knooppunten Getevallei
GPS : Grote Markt, 3440 Zoutleeuw

DE ROUTE :

31 - 35 - 36 - 314 - 113 - 112 - 111 - 316 - 315 - 37 - 38 - 30 - 3 - 31

Vertrek op de Grote Markt, de stadskern met monumenten zoals de Sint-Leonarduskerk, het stadhuis en het Spiegelhuis, het oudste woonhuis op de Grote Markt.
Langs de koepoortstraat, een geklasseerd kasseiwegje, en via kronkelende wegen door de groene vallei van de Kleine Gete en de Dormaalbeek.
Via de Bethaniakapel naar de scholierenhoeve die een actief landbouwbedrijf met ambachtelijke zuivelproducten herbergt.

Op de route :

Deze wandeling passeert langs de overblijfselen van het Bethaniaklooster. In de 15de eeuw kwamen de reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus te Lens-Saint-Remy zich vestigen in Zoutleeuw. De gemeenschap groeide uit tot 44 nonnen, maar het Franse bewind op het einde van de 18de eeuw betekende het einde van het klooster. Via een kronkelende kasseiweg komen we in Helen, een klein gehucht en over een verkavelingweg bereiken we een andere restant van het klooster: de Bethaniakapel, in 1659 gebouwd door het Bethaniaklooster. Langs de Tiensestraat komt de wandeling terug aan op de Markt.

--Halle
De Halle in Zoutleeuw werd gebouwd nadat de stad zich in de middeleeuwen ontwikkelde tot belangrijk handelscentrum. Zoutleeuw had in 1281 al een Vleeshuys of Vleeshalle gehad, maar de huidige Lakenhalle moest het te klein geworden gebouw vervangen en ook getuigen van de grootheid van de stad. De nieuwe hal werd in de 16de eeuw opgetrokken op de muur van de eerste vestingwal, die nog steeds de achtergevel is. Behalve voor handel werd het gebouw ook gebruikt als ontmoetingsplaats en kazerne voor de Schuttersgilde, die in de middeleeuwen een zuiver militaire functie hadden. Vandaag kan hier ook de dorstige gelaafd worden en de honger naar nieuwsgierigheid gestild: in de Halle zijn de Toeristische Dienst en een taverne gevestigd.

--Sint-Leonarduskerk
De voormalige collegiale is het hart van het schilderachtige en gemoedelijke stadje Zoutleeuw. Omdat de Beeldenstorm aan de kerk voorbijging, zijn nog heel wat unieke kunstwerken bewaard gebleven. Daarvan zijn het sacramentshuis, de paasboom en het Marianum de opvallendste. De Barbaratoren, ooit de belforttoren van de stad, werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en in de beiaardtoren bevinden zich de oudste in serie gegoten beiaardklokken ter wereld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten