woensdag 21 oktober 2015

Maarkedal


Maarkedal

Start : Nukerke Kerk
Afstand : 11 km
Bewegwijzering : Knooppunten Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen
GPS : Glorieux Straat Maarkedal,

DE ROUTE :

67-36-74-63-32-68-67

Op de route :

--Maarkedal
Midden in de glooiende en schilderachtige Vlaamse Ardennen ligt Maarkedal, een toeristische trekpleister voor duizenden fietsers die er de vaste waarden in het parcours van de Ronde van Vlaanderen verkennen langs de Kortekeer, de Taaienberg, de Eikenberg en de Varentberg. Geen nood als fietsen je ding niet is: je vindt hier ook tal van bewegwijzerde wandeltochten die je deze prachtige groene omgeving laten ontdekken! Het landelijke karakter van de streek blijkt nog steeds uit de vele charmante boerderijen die her en der over de gemeente verspreid liggen. Het typische landschap met glooiende heuvels en diep ingesneden beekvalleitjes maakt van Maarkedal een molengemeente bij uitstek. Het gehucht Louise-Marie ontleent zijn naam aan de eerste Belgische koningin Louise-Marie van Orléans. Het was in het begin van deze eeuw populair bij schilders. Een van hen was Valerius de Saedeleer, die er geruime tijd heeft gewoond.

--De Nonnemolen
is een oude watermolen die zich in de Watermolenstraat te Leupegem bevindt. De Nonnemolen kent een lange geschiedenis. Er is een akte bekend van 6 september 1296 waarbij de nonnen van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde de molen aankochten. Dat verklaart ook de molennaam.

Rond 1580, tijdens de Opstand, werd de molen vernield. In 1586 volgde de heroprichting.

Op 2 maart 1990 werd de molen beschermd als monument. In 2000 onderging de molen een maalvaardige restauratie, waarbij het onderslagrad vernieuwd werd. Het ijzeren bovenslagrad ligt er evenwel nog vervallen bij. Hedendaags is het vroegere woonhuis ingericht als een landelijke herberg die ieder weekend toegankelijk is.

De molen bezit uitzonderlijk naast een onderslagrad (het groot waterrad) ook over een tweede klein rad, een bovenslagrad. Dit maakt de molen uniek in Vlaanderen want daardoor kan er zowel bij hoog als laag water gemalen worden. Het is de Maarkebeek die zorgt voor de aandrijving van de molen.

--Koppenberg
Zeg nooit zomaar 'heuvel' tegen de Koppenberg: op deze plek is namelijk meermaals heroïsche wielergeschiedenis geschreven. De Koppenberg was een van de bekendste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, tot hij in 1987 uit het parcours werd geschrapt omdat er te veel valpartijen en ongevallen waren. In 2001 werd beslist het wegdek te effenen, zij het nog steeds met de bekende 'kinderkopjes', en vanaf 2002 moet de Koppenberg opnieuw beklommen worden. Op deze helling, met een lengte van 626 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5% (max. stijging 22%!), viel al verscheidene keren de beslissing in de bloedstollende strijd om de overwinning.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten