maandag 22 december 2014

GelrodeGelrode

Start : Aan de Moedermeulen
Afstand : 7,5 km
Bewegwijzering : knooppunten Hagelandse heuvels
GPS : Hondsheuvel 18 3200 Aarschot

DE ROUTE :

7-71-64-61-63-65-66-72-7

Het dorpje ligt in het Hageland. Het strekt zich uit over enkele heuvels zoals de Eikelberg, de IJzerenberg en de Hondsheuvel, waarop de Moedermeule (een molen) troont
Bezienswaardigheden
Het kasteel van Rivieren was een oud leen van het hertogdom Aarschot. Reeds in de 13de eeuw bestond het domein uit een burcht, pachthof en donjon. Restanten van deze donjon werden in 2006 blootgelegd. Pas in 1885 werd het huidige kasteel gebouwd door Jonkheer Oscar Van den Eynde. Deze verkreeg het domein door erfenis. De nabijgelegen Rivierenbrug over de Demer werd genoemd naar dit domein.
--Ook aan kasteel Nieuwland is een legende verbonden: Aan de Demer lagen vroeger twee burchten te Gelrode: nl. die van de heren van Rivieren en die van de heren van Nieuwland. Op een moment vocht de heer van Rivieren een bloedige strijd uit met de heer van Nieuwland om een jonkvrouw van Brabantse adel. Een oude vrouw Achma genoemd verloor in die strijd haar vier zonen. Ze was daardoor zo woedend dat ze haar ziel aan de duivel verkocht en de streek rond de twee kastelen onveilig maakt door plots opdoemende mistbanken die argeloze reizigers in de Demer liet terechtkomen. Soms zou ze ook met haar witte geit over de vruchtbare akkers dwalen op zoek naar haar gesneuvelde zonen.
--De Sint-Corneliuskerk
--De Moedermeule
De graanmolen, die te Mechelen werd gebouwd in 1667 en omstreeks 1833 aldaar werd afgebroken en naar Gelrode gebracht. Het transport gebeurde over de Demer. In 1943 sloeg de bliksem in op de molen en werd hij zwaar beschadigd. Sinds 1976 is de molen terug hersteld en open voor publiek
--Het monument der Oud-Strijders, dit monument bevindt zich aan de zijkant van de kerk.
--Het standbeeld van Pastoor Dergent, dat werd onthuld in 1989 en zich op het Lambert Verlindenplein bevindt. Het monument is een ontwerp van Pros Feyaerts uit Herent
--Het herdenkingskruis burgerslachtoffers WO I dat zich in de Heldenstraat op de plaats waar de Duitse soldaten de burgers van Gelrode hebben neergeschoten.
--Het grafmonument van Pastoor Dergent, het monument is opgetrokken uit ijzerzandsteen en bevindt zich op het oude kerkhof van Gelrode. Het werd onthuld op 29/08/1920.

--De Lourdesgrot, gelegen op de zuiderhelling van de Eikelberg langs de bergstraat ligt de Lourdesgrot van Gelrode. De inwijding vond plaats op 15/08/1954.

Wijngaardberg
Geen opmerkingen:

Een reactie posten