zaterdag 9 augustus 2014

KerkhovenKerkhoven

Start : Aan Taverne de waterkant
Afstand : 5,5 km
Bewegwijzering : Oranje rechthoek
GPS : Kanaalstraat 92 3920 Lommel, België

DE ROUTE :

Dit is geen wandelroute op knooppunten maar wel op kleur (oranje)
Een gemakkelijke wandeling langs beekvallei, kanaal / rivier
Zelfs toegankelijk met kinderwagen , als er geen stortbui langs is geweest

Op de route :

--Kerkhoven
--Pijlerkapel Kerkhoven
--Brug van Gelderhorsten
--kanaal van Beverlo
--d'n tip lommel
--Brug van Kerkhoven

Kerkhoven is een gehucht in de Belgische gemeente Lommel. Het is de meest zuidelijk gelegen parochie in Lommel, waarvan de kerk gewijd is aan Johannes de Doper. Deze neogotische kerk is gebouwd in 1854 en vergroot in 1890. Het gehucht werd gesticht door Joannes Franciscus Van Kerckhoven, naar hem werd het gehucht dan ook vernoemd[1].

Bij de kerk staat het beeld: Ontmoeting in Beeld gebracht, van Judith Sevens. Het bestaat uit drie sokkels die elkaar, zoals mensen op een kerkplein, lijken te ontmoeten.

In Kerkhoven is er ook een jachthaven, "De Blauwe Reiger" genaamd. Deze is gelegen aan het Kanaal naar Beverlo, dat zich direct ten westen van Kerkhoven bevindt en waarlangs een fietspad ligt.

Het Kanaal naar Beverlo is een aftakking van het Kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van het gehucht "Blauwe Kei" te Lommel. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde.

De bouw werd gestart in 1854 en was drie jaar later reeds afgerond. Het kanaal werd voornamelijk om militaire reden gegraven. Kort na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd te Beverlo immers de garnizoensplaats Leopoldsburg opgericht, deze had voor de bevoorrading en het transport van zwaar militair materiaal behoefte aan goede toegangswegen. Nadien werd het kanaal ook van belang voor de metaalindustrie (Vieille Montagne) die zich te Lommel vestigde.

Het kanaal loopt dood in de havenkom van Leopoldsburg en is vrij van sluizen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten