vrijdag 13 december 2013

Molenstede 2
Molenstede 2
Wandelen op de Langeberg

Start : Aan de kerk van Molenstede
Afstand : 9,2 km
Bewegwijzering : Knooppunten De Merode
GPS :Dorpstraat 3294 Diest

DE ROUTE :
407 -250 -310 -311 -268 -63 -282 -252 -407
Op de route :
We beginnen deze wandeling op het dorpsplein Molenstede.
Aan de oostkant van dit plein bevindt zich het neoclas-sicistische DORPSKERKJE.
De kerk was eeuwenlang toegewijd aan Onze-lieve-Vrouw, maar nadat Molenstede in 1977 bij Diest werd gevoegd, kreeg de parochie de heilige Jozef als patroon. De stad had immers ook een O.-L.-Vrouw parochie. Het schip en de ingebouwde westertoren dateren van 1838, terwijl de kruisbeuk en het koor in 1859-60 werden gebouwd.
We verlaten het dorpsplein aan de noordkant en steken via het "Minnebrugje" het Zwart Water over. Deze beek komt 3 km verder oostwaarts tot stand door de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Beek en mondt, omgedoopt tot Hulpe, te Zichem in de Demer uit. Haar naam te Molenstede heeft waarschijnlijk te maken met de donkere kleur van het water, die afkomstig was van de veengronden in de vallei.
Het rustige en bosrijke karakter van het dorpje en de nabijheid van Diest leidde tot het ontstaan van residentiële wijken (ook wel de miljoenenkwartieren genoemd) in de bossen op de zuidelijke heuvels (vb van die residentiele villawijken zijn Grasbos, Kalenberg en Eikelenberg). In het zuiden en het westen van het dorp verschijnen anno 2005 nog steeds verschillende verkavelingen, al gaat het nu niet meer enkel over villawijken (deze wijken zijn Hongarijenstraat, Ganzenbeemd en Lintenberg). Dit fenomeen treedt op omwille van de suburbanisatie uitgaande van Diest.
Het dorp heeft ondanks een klein aantal inwoners (meer dan 3000) toch een ontmoetingscentrum en een school.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten