woensdag 7 februari 2018

Assent


Assent
De Mierenbergwandeling 

Start : Assent
Afstand : 15 km
Bewegwijzering : Zeshoekig bord met rode opdruk
GPS : Nieuwstraat 1, 3460 Bekkevoort, België

DE ROUTE :

-Bewegwijzerde wandeling.
-Vertrek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met meubilair en beschermd orgel uit de kerk van het Klein Begijnhof van Leuven.
-Ga langs de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, uitgehouwen in een holle weg.
-Geniet van het prachtig uitzicht vanop de Kloosterberg.
-Wandel langs het imposant Heilig Hartbeeld bij het prinsenbos.

Assent is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de gemeente Bekkevoort. Het was een zelfstandige gemeente van 1922, toen het werd afgesplitst van de gemeente Kaggevinne-Assent, tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Bekkevoort.

Bezienswaardigheden
--De Onze-Lieve-Vrouwekerk. De eerste kerk werd in gebruik genomen in 1844. Zij werd opgetrokken in baksteen van de streek, ter plaatse gemaakt. De kerk bevat een hoogaltaar in geschilderd hout dagtekenend uit de 17de eeuw. Boven het altaar hangt een doek van een onbekend meester, verbeeldend Maria’s Hemelvaart met op het voorplan een kloosterzuster in gebed; aan haar voet liggen drie kronen. Het hoofdstuk van het altaar ontbreekt, daar het bij gebrek aan ruimte niet kon geplaatst worden. Dit altaar zou afkomstig zijn van het Begijnhof te Leuven. Verder bevat de kerk nog een schilderij, eveneens van een ongekende meester, de H. Petrus voorstellend, een 18de-eeuws beeld van Sint-Bernardus, een 18de-eeuwse kelk in verguld zilver en zes geelkoperen kandelaars van omstreeks 1700.

--Aan het Princenbos, op een heuvelhoogte van 71 meter, bevindt zich een H. Hartbeeld, in cementbeton. Het is 4 meter hoog en geplaatst op een voetstuk van 4 meter. Het werd opgericht in oktober 1946.

--Op de Mierenberg vindt men de oude kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand.

--De houten windmolen, die sinds 1944 beschermd is. Deze molen dateert uit 1742. Hij werd in 1887 te Schaffen afgebroken en naar Assent overgebracht. De molen is nog in goede staat en heeft nog gewerkt tot einde 1951, maar is nu niet langer actief.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten