zaterdag 14 januari 2017

Lummen-melderd


Lummen
Venusbergwandeling

Start : Lummen
Afstand : 6,1 km
Bewegwijzering : zeskante plaatjes met blauwe opdruk
GPS : Meldertsebaan 14, 3560 Lummen

DE ROUTE :

Venusberg
Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht geeft over de Vallei van de Zwarte Beek! Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt!
Het mooie panorama is verkozen tot één van de mooiste plekjes in de Lage Kempen.

Op de route :

--Melderd
De streek van Meldert is een uitloper van het Hageland, waar holle wegen en heuvels het landschap domineren. Hier bepaalt de Venusberg met zijn 50 meter hoog het uitzicht. Het is een zogenaamde ‘getuigenheuvels’ die zo’n 26 miljoen jaar geleden ontstond. De kustlijn lag toen net ten zuiden van Halen en de heuvels die we vandaag zien, waren toen zandbanken. Vandaag bestaan de heuvels niet meer alleen uit zand, maar uit ‘ijzerzandsteen’: het zand is bij wijze van spreken “samengeroest”. IJzerzandsteen werd in deze streek trouwens gebruikt voor het bouwen van huizen en kerken. Kijk maar eens goed rond: wedden dat je ze vaak zal tegengekomen?

--De Zwarte Beek
De Zwarte Beek is meer dan een beek alleen. Op de flanken en in de vallei liggen nog veel authentieke landschappen. Je begint boven op droge heuveltop De Venusberg met heide en bossen. Op de flanken zie je kleurrijke weiden, akkers, knoteiken en houtkanten. Beneden in de natte vallei, in het deelgebied De Schurfert, vind je hooilanden, moerasbossen en veel venige moerassen met turfputten en trilvenen. Dit veen is een eeuwenoude reuzenspons die verschillende meters dik is en maakt het beekdallandschap van de Zwarte Beek uniek in Vlaanderen en één van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa!

--Venusberg
Het sterrenplekje Venusberg
Vanop dit sterrenplekje, het uitkijkpunt op de Venusberg, kijk je recht de prachtige Vallei van de Zwarte Beek in. Hoewel de naam Venusberg heel wat wilde fantasieën oproept, is de juiste uitleg niet ver te zoeken. In de gemeenterekening van 1665 heette deze berg al 'Venderberch', wat zoveel betekent als 'Berg der vennen'. De berg was ook al in de oudheid erg drukbezocht: archeologen vonden hier al meer dan 5.000 voorwerpen uit de prehistorie! Het sterrenplekje ligt langs de blauwe en rode wandeling.

--De Schurfert
Dit deel van de Vallei van de Zwarte Beek heet "de Schurfert". Hier is door de creatie van plas- en drassituaties opnieuw een ideaal biotoop voor weidevogels ontstaan. Wulp, roodborsttapuit en watersnip frequenteren dit gebied alsmaar meer. Via de rode en de gele wandeling verken je de Schurfert.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten