maandag 19 december 2016

Paal


Paal

Start : Aan de kerk van Paal-Beringen
Afstand : 6 km
Bewegwijzering : zeskant plaatje met gele kleur
GPS : Heldenlaan, Beringen


De streek van Paal is een uitloper van het Hageland, waar holle wegen en heuvels het landschap bepalen. Paal is dan ook rijk aan ‘bergen’. De Klitsberg, Venusberg, Dalenberg, Totenberg, Zwaneberg, Meelberg, Geleberg, Busselberg, Suikerberg, Zandberg, Steenberg, Meelberg en de Mierheuvel leiden je met hun tot de verbeelding sprekende namen, tot op zo’n 50 m hoogte. Holle wegen en prachtige vergezichten op de vallei van de Zwarte Beek, daarvoor moet je gaan wandelen in Paal!

--Paal (Limburgs: Poël) is een dorp en deelgemeente van de stad Beringen, in de Belgisch-Limburgse Kempen (Zuiderkempen). Paal grenst aan Tessenderlo, Diest, Lummen en Beringen. De deelgemeente bestaat buiten het centrum nog uit de gehuchten Tervant en Brelaar-Heide.

--Kerk van Sint Jan den doper
Neoromaanse kruisbasiliek van 1862 gebouwd naar ontwerp van architect J. Jamine. Baksteenbouw met afwerking van natuursteen. De plattegrond beschrijft een ingebouwde westelijke toren met naaldspits, een basilicaal schip van vijf traveeën, transeptarm van één travee met absidiale sluiting, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting, geflankeerd door sacristieën.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten