donderdag 19 november 2015

Geetbets


Geetbets

Start : Geetbets
Afstand : 9 km
Bewegwijzering : Knooppunten Getevallei
GPS : Drinkteilstraat 1 3450 Geetbets

DE ROUTE :

44-404-407-408-410-414-415-45-04-40-44


--Geetbets :
Geetbets lag op de scheidingslijn van het hertogdom Brabant en het graafschap Loon. Ver van de grote verbindingswegen leefden de inwoners er rustig, ondanks de veelvuldige oorlogen en gewapende rooftochten van de heren tegen elkaar. Toen het graafschap Loon ingelijfd werd bij het prinsbisdom Luik veranderde een en ander.

--W.O. II
Met het oog op de verdediging waren Belgische karabiniers en pontoniers belast met overstromingswerken aan de Gete, als op 10 mei 1940 Duitse vliegtuigen laag overvlogen. De Blitzkrieg was begonnen. Op 12 mei werd de brug over de Gete opgeblazen, waarbij soldaat Lagasse uit Brugge het leven verloor. De Duitsers waren niet te stoppen. Op 14 mei waren ze al zo ver gevorderd dat Geetbets achter de vuurlijn lag: de gevluchte inwoners begonnen terug te komen. In de nacht van 5 op 6 april 1942 stortte een Pools vliegtuig brandend neer boven het gehucht Nieuwdorp: de zes bemanningsleden kwamen om. In de nacht van 3 op 4 juli 1943 stortte een Engelse bommenwerper brandend te pletter in Nieuwdorp: zes van de inzittenden werden gedood, één werd krijgsgevangen gemaakt en een andere kon ontsnappen. Hij werd verscheidene weken bij een inwoner verstopt waar hij genas van zijn brandwonden. Tijdens de bezetting werden nog andere geallieerde piloten voor de Duitsers verstopt. Vele jongemannen weigerden om in Duitsland te gaan werken en sloten zich aan bij een weerstandsgroepering. Op 8 april 1944 werden Albert Lavigne uit Melveren en Isidoor Bamps uit Nieuwerkerken, beiden lid van het Geheime Leger, aan het postkantoor vanuit de trein doodgeschoten. Aan de muur van het station hangt een gedenkplaat. In augustus 1944 werd tijdens een luchtgevecht een Duits toestel neergehaald. Het viel te pletter bij de Antoniuskapel in het gehucht Bergen. De gewonde piloot daalde met zijn valscherm neer.
Op 10 september 1944 trokken de eerste Amerikaanse soldaten door de gemeente, uitbundig toegejuicht door de bevolking. Geetbets was bevrijd maar de oorlog was nog niet gedaan. De gemeente leed zware schade door het neerkomen van 9 vliegende bommen, waarbij ook een inwoner, Jules Vanderseypen, werd gedood. Op het eind van de Tweede Wereldoorlog had Geetbets 17 oorlogsslachtoffers te betreuren, waaronder vier gesneuvelde soldaten en vijf weerstanders.

Naast de dorpskern van Geetbets zelf telt de gemeente nog 3 andere woonkernen met name Grazen, Hogen en Rummen.

--Ginkgo biloba
Naast de kerk in de Dorpsstraat staat de dikste en tevens één van de oudste exemplaren van de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in Europa. Deze boom is rond 1730 geplant en daarmee waarschijnlijk net iets ouder dan een Japanse notenboom in de botanische tuin in Utrecht. Hij heeft ook een grotere stamomtrek dan die in Utrecht.

--Wijndomein Hagegoud:
Wat begon als een creatieve hobby is nu uitgegroeid tot een echte passie en vertaalt zich sinds kort in het kersverse Wijndomein Hagegoud. In de Glabbeekstraat in Geetbets worden drie resistente wijnen verbouwd die in het Hageland niet alleen goed gedijen maar ook erkend zijn als Hagelandse wijn.
Gemeenten: Geetbets
Het microklimaat van Geetbets, afgeschermd door de Ransberg van overmatige regen, leent zich hier uitstekend voor wijnbouw.
Drie resistente wijnen: Regent (blauwe druif), Sirius en Johanniter (witte druiven).Aardbeienwijn en kriekenwijn ook verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten