zondag 15 februari 2015

Helchteren


TER DOLENPAD
Start : Aan Brouwerij “Ter Dolen” in Helchteren
Afstand : 8.6 km
Bewegwijzering : zeshoekige bordjes met rode rand en zwarte tekst
GPS : Eikendreef 21 B-3530 Houthalen-Helchteren

Beschonken Heren?'
Eerst de wandeling en dan genieten van de heerlijkheden en de atmosfeer van Ter Dolen. Anders bestaat de kans dat je niet meer aan wandelen begint, omdat het leven op de binnenkoer van het kasteel zo zalig lijkt,
Die zaligheid heerst er overigens allang; vaak hadden kasteel een omgeving een bestem- ming met enige religieuze verwantschap.
Ter Dolen werd voor 't eerst als dusdanig vermeld in een pauselijke bul uit 1170. De oorsprong van het huidige gebouw ligt in het begin van de 16de eeuw, toen de abten van Sint-Truiden hier hun zomerverblijf hadden. Of zij ook al bier brouwden zoals collega's in diverse andere abdijen, is niet geweten. In de loop der eeuwen werd het slot eerst omge- vormd tot verdedigingsburcht, later tot woongelegenheid.
Ter Dolen ligt in de deelgemeente Helchteren; deze naam dook rond 1200 voor 't eerst op als Haletra (Gids voor Vlaanderen, Lannoo) en verwijst vermoedelijk naar 'jeneverbessenstruik'.
DE ROUTE :
-Door de indrukwekkende Eikendreef, die haar naam alle eer aandoet, verlaat je Ter Dolen. Het feit dat hier in een voormalig abtenverblijf bier gebrouwen werd, is een gelukkig toeval. Vaak waren het abdijen die bier introduceerden, denk maar aan de trappisten of de vele bieren die zich vandaag nog 'abdijbier' noemen.
-Een paar honderd meter verder kruis je de drukke verbindingsweg tussen
Hasselt en Eindhoven naar de Broekstraat.
-Plotseling merk je rechts, net voorbij een huis, een uitnodigende groene doorgang. Uiteraard volg je die.
-Net voorbij een bosje met berken stap je na een omheining naar links.
-Bij de eerstvolgende T -splitsing kies je het wegje naar rechts.
-Naar links loop je dan naast de Winterbeek (hé die hebben we in een andere wandeling nog tegengekomen); de naam geeft aan dat de beek een belangrijke rol speelde bij de afwatering in de winter. Water is natuurlijk een factor van levensbelang bij het brouwen van bier. Maar wat gedacht van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers?
Deze heilige uit Tiegem slaagde erin vervuild water te veranderen in bier!
-Je route wordt nu gekruist door de geasfalteerde Weg naar Spikkelspade, die je rechts volgt. Een verklaring voor die straatnaam is niet licht te verzinnen.
-Bij een T .,splitsing wacht een asfaltweg in het groen, de Heerkensweg. Deze straatnaam verwijst misschien naar de Heren, die vroeger dachten boven de gewone man te staan. Het wat spottend verkleinwoord Heerkens doet het idee opborrelen dat die Heren hier vroeger iets uitspookten dat niet mocht geweten zijn. Overmatig veel bier drinken misschien?
-Links moet je nu de Loenstraat vinden, aan een kruispunt met één niet verharde weg. ---Net voor wéér een kruispunt moet je rechts over de aardeweg door het bos. Dit is een schitterende en buitengewoon rustige omgeving om te wandelen.
-Je blijft steeds rechtuit stappen. Af en toe kom je voorbij een open plek met wat weidegrond, maar de omgeving blijft overheersend bosachtig.
-De aardeweg voegt zich ten slotte samen met een parallelle weg en wordt wat breder.
Helzold en de Mangelbeek
-Bij een open plek met enkele huizen wacht links de geasfalteerde Kraanbergstraat.
-Via een kruispunt kom je links in De Ramp, een bebouwde omgeving.
-Na zo'n 150 m beland je bij een grotere weg, de Helzoldstraat.
Iets oudere voetballiefhebbers herinneren zich allicht de tijd dat de ploeg met die naam in Bevordering speelde.
-Zo'n honderd meter verder kan je die grotere weg gelukkig weer verlaten voor een bos- pad rechts. Een behoorlijk brede en verharde weg leidt je door een bos met dennen, berken en andere loofbomen. Vooral op hete zomerdagen moet het hier heerlijk zijn.
-Als je de bebouwing nadert krijg je asfalt onder de voeten.
Je wandelpad mondt uit op een verkaveling; naar rechts bereik je een grotere weg, de Reitstraat.
-Ten tweede male kruis je de N715, de weg Hasselt-Eindhoven, ditmaal naar een aardeweg die, door zijn ligging in een zeer schaduwrijke omgeving, nog lang na regenbuien modderstroken vertoont.
-Een paar honderd meter naar rechts stroomt de Mangelbeek. In sommige Limburgse dialecten staat "mangelen" voor ruilen. Maar daar lijkt niet meteen de verklaring voor die naam te liggen.
-Na een bocht wordt de ondergrond weer stevig, want asfalt, en komt de straatnaam te voorschijn: Vennestraat.
-Wat verder stap je - steeds rechtuit - naast een verkaveling in een straat die De Leemskuilen heet.
-De wegsplitsing voor het kerkhof is het sein om links de Maastrichtsestraat te volgen.
Je ziet de neogotische Sint-Trudokerk (einde 19de eeuw) al opduiken lang voor je op het gelijknamige plein bent. Ondanks zijn relatief jeugdige leeftijd telt deze kerk toch een aantal kunstwerken uit de 16de eeuw.
-Stap over de parking bij de kerk tot je bij een grotere weg komt, de Kazemelaan: loop nu naar links tot je rechts in de Bosstraat kan, waar de huizen aaneensluiten in het regelmatige patroon van halfopen bebouwing.
-Steeds maar rechtdoor gaat het nu, tot je in een bocht een kapelletje (met be- schadigde ruiten) treft.

-Rechts wacht je de nog steeds even imposante Eikendreef die je weer naar Ter Dolen en zijn gezellige terras op de binnenkoer brengt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten