zondag 16 november 2014

Herselt


Start : Aan de kerk van Herselt
Afstand : 8,3 km
Bewegwijzering : Knooppunten “De Merode”
GPS : N51 03.160 E4 52.862
Dorp herselt

GPS-FILE

De Herselt natuur en bossen (30% van de totale oppervlakte) wordt nu verbonden door wandelknooppunten zodat wandelaars naar hartenlust honderden kilometers door onze gemeente kunnen trekken. In het domein “de Merode” worden de volgende jaren felle inspanningen gedaan om de recreatieve paden te verbeteren en de diversiteit van bomen, planten en dieren te verhogen.
Recreatiedomein / camping "Dry Eycken"
Het domein bestrijkt een oppervlakte van 10 hectare en kan plaats bieden aan 300 caravans. Het is gelegen op de grens van de Zuiderkempen met het Hageland midden in de uitlopers van de bossen van De Merode in de schaduw van de abdijen van Averbode en Tongerlo en aan de rand van het natuurpark der zuiderkempen Niet alleen de rustgevende, groene omgeving met zijn ruime aanbod aan fiets- wandelroutes, natuur- en cultuurbeleving maar ook de ontspanningsmogelijkheden binnen ons domein zelf maken onze camping tot een uniek vakantieoord voor jong en oud. Zowel de ware natuurliefhebber, de jeugdige trekker, de sportieveling als het jonge gezin kan hier ruimschoots zijn hartje ophalen.
Wijndomein en landgoed "Ten Kapittelberg"
De heuvelkam van Diest tot Aarschot is niet alleen de historische scheidingslijn tussen het land van "Aerschot" en het Markiezaat "Westerloo", maar is eveneens de geografische overgang tussen Kempen en Hageland. De zuiderflanken van deze heuvelrug vormden eeuwen geleden onze Vlaamse Wijngaardgordel. Een typisch voorbeeld hiervan is zeker wel de Kapittelberg te Herselt. Amper 6 kilometer van de abdij van Averbode en 7 kilometer van de abdij van Tongerlo leverde deze wijnheuvel "Aen het Kapittel" in de 15de en 16de eeuw de miswijn voor de abdijen en de notabelen. De naam zelf "Aen het Kapittel" laat een historische verbondenheid met beide abdijen vermoeden. De Kapittelberg (32 meter hoog) is ten noorden en ten oosten door een woudgordel afgeschermd. De zuiderflank, beplant met 14 000 wijnranken, deint uit in een groene vallei, waar de natuur nog echt is en waar het landschap tot stilte dwingt. Dit Zuid-Kempens tafereel kan er 300 jaar geleden niet veel anders hebben uitgezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten