dinsdag 25 november 2014

Lummen


BIJKOMENDE WANDELING VAN ONGEVEER 4 KM


Lummen

Start : Dikke-Eikstraat
Afstand : bijkomende wandeling +/- 4 km
Bewegwijzering : Geen
GPS : Dikke-Eikstraat z/n
3560 LummenBelgië

DE ROUTE :

Nadat je op het domein zelf hebt gewandeld en bewonderd
kan je ook nog een bijkomende wandeling doen van ongeveer 4 km
Een recent gerenoveerd domein met een eik die meer dan duizend jaar oud is. Via educatieve borden op maat van jong en oud ontdek je alles over eiken en het rijke verleden van deze oude reus.
Neem tijd voor een gezellige picknick. Van boven op de uitkijktoren heb je trouwens een prachtig zicht over de Vallei van de Zwarte Beek.
Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.

Duizendjarige Eik

De eik
De Duizendjarige Eik is een eikenboom in het gehucht Mellaar in de Belgische gemeente Lummen. De boom staat in een bosgebiedje ten noorden van de Dikke Eikstraat. In dat bosgebiedje staan enkele oude eiken die de zoon van de Duizendjarige Eik en de kleinzoon van de Duizendjarige Eik genoemd worden.

DOMEIN DE DUIZENDJARIGE EIK.
In dit parkje tref je één van de meest merkwaardige bomen van Belgié aan. De Dikke of Duizendjarige Eik vind je achteraan in het park. Die machtige zomereik heeft een stamomtrek van 6,20 meter en een hoogte van 24 meter. De zomereik is een inlandse vertegenwoordiger van de eikenfamilie. Hij heeft een vrijwel ongesteeld blad, maar zijn eikels groeien aan een duidelijke steel. De zomereik groeit langzaam en heeft bijzonder hard en duurzaam hout. Vroeger werd behalve het hout en de vruchten (veevoer), ook de bast van de eiken op prijs gesteld, omdat die zeer veel looizuur (nodig bij het looien van leer) bevat. Links vooraan in het park merk je de Jonge Eik (ca. 350 j.) en de Millenniumboom (aangeplant in 1999). Ze zijn, net als de Dikke Eik, zomereiken.


Geschiedenis
De Duizendjarige Eik van Lummen staat op een plaats die op oude kadasterkaarten 'Het Verbrand' wordt genoemd. In een document uit de 17e eeuw wordt er verklaard dat iemand bij de 'grote eik' onthoofd werd. Mogelijk werden misdadigers na de executie verbrand, waardoor deze plaats de naam 'Het Verbrand' kreeg.

Pastoor van Berbroek verklaarde in 1609 dat hij iemand aan de Dike Eik onthoofd zag worden. In 1614 vond aan de boom het heksenproces plaats van de Linkhoutse Odilia Sraets en haar dochter Lynke (Helena). Ze bekenden dat ze de meid van Kenens met een boekweitkoek vergiftigd hebben. De straf die ze daar voor strafvermindering voor krijgen is levende verbranding. Ze krijgen echter strafvermindering, zodat ze eerst verstikt worden en daarna pas verbrand.

In de 17e eeuw zouden naar deze boom heksen zijn geleid voor de uitvoering van hun doodstraf.

In 1940 kreeg de Duizendjarig Eik met de omgeving bescherming als waardevol landschap.

In 1967 stichtte een boer in de boom twee keer brand die tweemaal werd geblust.

In 1973 werd het perceel met de eik door de gemeente Lummen aangekocht van baron André de Moffarts.

In 2000 werd er op het domein een Milleniumbos met 120 jonge eiken aangeplant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten